Vés al contingut
què és la pintura intumescent

Què és la pintura intumescent i per què es fa servir?

En aquest article t’explicarem què és la pintura intumescent. El motiu és que es tracta d’un dels elements de protecció passiva contra incendis més importants que hi ha en el mercat. Et recomanem que continuïs llegint per a conèixer més sobre aquest material tan emprat en la construcció de tota mena d’immobles.

Què és la pintura intumescent?

La pintura intumescent és un tipus de recobriment que ha estat dissenyat especialment per a ajudar a protegir les superfícies dels possibles danys que pot ocasionar un incendi. L’objectiu és molt clar, ja que es tracta d’evitar que el foc acabi produint un enfonsament o un col·lapse de l’estructura de l’edifici. D’altra banda, l’ús d’aquesta pintura també ajuda al fet que les persones tinguin més temps per a evacuar l’edifici, ja que les flames trigaran més a propagar-se.

Com funciona i per a què és la pintura intumescent?

La pintura intumescent està dissenyada amb productes químics de caràcter especial. El gruix d’aquests elements es pot inflar fins a 100 vegades respecte al seu estat original, concretament quan estan exposats a altes temperatures. L’augment del gruix fa que es formi una escuma de color negre que actua com a aïllant, és a dir, com si d’un escut contra el foc es tractés.

Tot i que es fa servir en nombrosos sectors de la construcció, un dels àmbits d’aplicació principal de la pintura intumescent és per a la protecció davant els focs d’hidrocarburs. Els incendis d’hidrocarburs es produeixen quan es cremen combustibles que contenen carboni, tant en l’oxigen com en l’aire. Alguns exemples d’aquests combustibles són el paper, la benzina o el metà. És suficient amb una xifra entre el 0,8 i l’1% d’aquests elements en l’aire desplaçat perquè, en contacte amb el combustible i amb una espurna, es pugui produir una explosió i, per tant, un incendi.

També, la pintura intumescent s’aplica per a la protecció davant focs cel·lulòsics tant en estructures metàl·liques com en estructures de fusta. Els focs cel·lulòsics són causats per la combustió de materials tèxtils, fusta, paper o plàstic, per la qual cosa són lamentablement més habituals en edificacions particulars i comercials.

Un altre dels trucs d’aquesta mena de pintura és que conté un efecte de refredament actiu sobre els substrats en el cas que es produeixi un incendi. Això és possible gràcies a que conté una sèrie de components en forma d’hidrats que s’acaben descomponent quan entren en contacte amb la calor. Una vegada descomposts, alliberen vapors d’aigua que refreden les superfícies.

Ara bé, quina és la durada de l’efecte de la pintura intumescent davant un incendi? Aquesta dada dependrà de la qualitat i de la marca de la pintura. En el mercat existeix una àmplia gamma per a triar, però et recomanem que llegeixis la fitxa tècnica del producte o que sol·licitis assessorament a professionals. El més habitual és que durin entre 30 i 120 minuts, temps més que suficient perquè les persones siguin evacuades o per a controlar el foc.

aplicació de pintura intumescent

Com es fa servir?

Ara que ja saps què és la pintura intumescent i com funciona, t’explicarem com es fa servir perquè tinguis unes nocions bàsiques. Previ al seu ús, han d’adaptar-se una sèrie de mesures de seguretat. Entre aquestes, podem destacar l’ús de guants, un protector per a la cara i roba de treball, ja que aquesta pintura conté elements químics que poden resultar perjudicials per a la salut.

Tingues en compte que la manera d’usar aquesta pintura depèn de la marca triada i, a més, de la superfície que s’hagi de pintar. Per exemple, per a un habitatge, és suficient amb una brotxa o un corró. En canvi, per a zones industrials, serà necessari utilitzar pistoles de pintura a causa de les grans dimensions de les naus o locals.

En aplicar la pintura, cal assegurar-se que es realitzi amb una capa uniforme, és a dir, que cobreixi tota la superfície correctament. En cas contrari, en les parts en les quals no estigui aplicada, els efectes contra el foc no seran del tot eficaços. Per a l’aplicació uniforme, existeixen una sèrie d’eines que són molt útils. Per exemple, per a alguns recobriments intumescents es necessita un ruixador d’aire comprimit. En canvi, per a l’acer és més eficaç usar un polvoritzador. L’objectiu serà sempre aconseguir una capa uniforme.

On s’aplica?

La pintura de tipus intumescent no pot ser utilitzada en qualsevol tipus de superfície.

En primer lloc, la superfície ha d’estar lliure de pols, greix o qualsevol altre tipus de brutícia o element que pugui obstaculitzar la unió d’aquest producte amb l’estructura.

A continuació, és important que tinguis en compte que no només s’aplica en parets o sostres, ja que també es pot emprar en bigues i columnes. D’aquesta manera, la protecció contra incendis aconsegueix un nivell major.

En resum, esperem que després de llegir aquest article ja tinguis més clar què és la pintura intumescent, com s’usa i on s’aplica. Recorda que en Ignifugacions Generals som especialistes en l’aplicació d’elements de protecció contra incendis. No dubtis a comptar amb els nostres serveis i assessorament.