Vés al contingut
sistemes anticorrosius

Sistemes anticorrosius i norma ISO 12944

En el present contingut t’expliquem les claus dels sistemes anticorrosius per protegir l’acer. Parlem de la norma ISO 12944.

L’acer laminat exerceix un paper fonamental en les estructures de les edificacions modernes, permetent una arquitectura lliure i funcional pels usuaris. No obstant això, té un inconvenient particular: la corrosió o oxidació.

Aquest fenòmen ocorre quan l’acer està en contacte amb l’aire o l’aigua. Per tant, a major humitat més gran és l’impacte corrosiu sobre l’acer. Per consegüent, si exposem l’estructura a un ambient salí o contaminat amb àcids, l’atac és més agressiu, afavorint així un deteriorament més accelerat.

Nivells de protecció dels sistemes anticorrosius segons l’ISO 12944

Existeixen diferents sistemes anticorrosius per tractar els elements metàl·lics en els diferents tipus de construccions. La norma UNE-EN ISO 12944 se centra en els següents àmbits:

  • Acer sense recobrir.
  • Galvanització en calent.
  • Acer recobert amb projecció tèrmica de zinc.

Amb tot això entendràs que han d’existir diverses classificacions categòriques pels diferents ambients, i la seva consegüent proximitat a la mar o a la indústria. La norma internacional ISO 12944 et proporciona una guia útil per a triar la categoria de corrosió conforme a l’ambient d’exposició i la durabilitat del sistema de pintura.

Podràs triar la durabilitat tenint en comte alguns factors com el disseny estructural, l’accessibilitat en els treballs o les condicions d’aplicació. Així mateix, la norma que esmentem defineix quatre categories de durabilitat, la “L” (low o baixa) que ofereix una durabilitat del sistema de pintura de fins a 7 anys, la “M” (medium o mitjana) que ofereix entre 7 i 15 anys, la “H” (high o alta) ofereix entre 15 i 25 anys, i finalment la “VH” (very high o molt alta) que proporciona la durabilitat més elevada amb més de 25 anys.

tabla ambientes corrosivos

Quin sistema de pintura necessita el teu projecte?

Ara que coneixes la categoria de l’ambient corrosiu on se situa el teu edifici i la durabilitat del sistema, finalment només et queda determinar els tipus de pintura anticorrosiva que poden donar compliment als requeriments esmentats anteriorment. A Ignifugacions Generals som especialistes en aquesta mena de tractaments, i podem encarregar-nos de tot el procés.

Podràs triar des d’un sistema de pintura flexible o rígid, que dependrà del disseny de l’estructura, fins al color d’acabat, ja que disposem d’una carta de colors RAL.

Treballem amb els fabricants de pintura més grans del món, per la qual cosa estem capacitats per oferir-te diverses solucions de diversos fabricants. Tots són perfectament vàlids per donar les garanties exigibles per els seus productes, amb certificats documentats i assajos realitzats per laboratoris independents.

Com apliquem la pintura anticorrosiva a Ignifugacions Generals?

Des d’Ignifugacions Generals som especialistes en protecció anticorrosiva.

En primer lloc, preparem la superfície dels perfils d’acer amb un sorrejat abrasiu fins aconseguir un grau Sa 21/2 tal com defineix la norma ISO 12944. I, gairebé immediatament, apliquem la capa d’emprimació. Amb tot això hem de tenir molta cura perquè no transcorrin més de quatre hores entre el sorreig i la primera capa.

Les emprimacions de les quals disposem a Ignifugacions Generals, tenen característiques d’assecat ràpid, durabilitat estètica perquè no canviï de color al llarg dels anys, amb silicat de zinc, epoxi rica en zinc, fosfat de zinc, etc. Igualment podem triar les capes dures o flexibles, depenent de si l’estructura és rígida o dúctil, i també de les inclemències del temps.

Seguidament apliquem una capa intermèdia, segons sigui requerida pel sistema de pintura contra la corrosió que exigeixi el teu projecte. Aquesta capa ha de tenir unes propietats adherents a la primera capa, a més d’oferir una adherència per la següent capa final.

Finalment apliquem una capa d’esmalt. En aquest punt el ventall de llibertat referent als colors és gairebé il·limitat. La carta de colors RAL és molt extensa i es poden aconseguir uns acabats brillants o satinats, depenent de la teva preferència.

On s’aplica el tractament?

Els sistemes anticorrosius es poden aplicar tant en el lloc d’instal·lació de l’element metàl·lic com en un altre lloc, i posteriorment ser transportat per a la seva instal·lació.

Per norma general aconsellem executar el sistema en la pròpia obra, ja que l’acabat és perfecte, perquè no és necessari moure l’estructura. No obstant això, si tens una planificació molt ajustada en temps, pot ser que t’interessi pintar l’acer en el nostre taller i transportar-lo fins al seu lloc de col·locació a l’obra. Una vegada està muntat, donarem els repassos necessaris perquè quedi un acabat impecable.

No tens més que posar-te en contacte amb nosaltres, perquè un dels nostres tècnics t’assessori i redacti una valoració personalitzada dels sistemes anticorrosius que requereix el teu projecte. Disposem d’una estructura prou important com per donar-te agilitat, serietat i un tracte totalment personalitzat, perquè aquesta etapa del teu projecte culmini en un èxit rotund. Ens enorgullim de tenir més de 15.700 obres executades amb èxit al llarg dels més de 24 anys de trajectòria que ens avala.