Ignifugació de naus industrials, en què consisteix?
Com s’aplica aquesta mesura de protecció passiva contra incendis?
La ignifugació de naus és una mesura de protecció passiva contra incendis. Per a la seva aplicació, per exemple, utilitzarem recobriments i altres solucions, com la pintura intumescent o morters ignífugs, on trobem: la llana de roca i el guix. Aquesta protecció també es fa efectiva mitjançant el mètode d’impregnació. De manera similar, passa també amb la reacció química, que s’aplica principalment en plàstics i fibres sintètiques.
De la mateixa manera, trobem altres tractaments utilitzats comunament en la ignifugació de naus industrials, com la col·locació de bandes perimetrals per a naus adossades i la instal·lació de portes ignífugues en els accessos d’aquests recintes. A més, podem afegir l’emprimació anticorrosiva i l’esmalt d’acabat ignífug.
Quins avantatges t’aporta la ignifugació de naus industrials?
En primer lloc, hem de saber que ignifugar una nau industrial com a mesura de protecció passiva contra incendis és essencial per a frenar els efectes negatius que produeix qualsevol accident d’aquest tipus. Aquest mètode redueix, en un percentatge elevat, les possibilitats de que es produeixin uns danys materials més greus.
Atès que la ignifugació proporciona major resistència al foc en els materials i estructures, evitant d’aquesta manera la seva propagació, es facilitarà l’evacuació i actuació dels equips d’emergència en cas d’incendi.
És obligatori ignifugar una nau industrial?
Has de saber que la resposta a aquesta pregunta és afirmativa. De fet, és obligatori comptar amb les mesures de seguretat contra incendis adequades en naus i edificis industrials. La normativa vigent respecte a la protecció passiva contra el foc d’aquestes instal·lacions exigeix que es tingui en compte l’estructura. Així mateix, comprèn tots els elements de construcció de la nau.
Per això, el Reglament d’Instal·lacions de Protecció contra Incendis (RIPCI) i el Codi Tècnic de l’Edificació i Indústria (CTE), reflecteixen l’obligatorietat de la ignifugació de les estructures metàl·liques de les naus industrials per a la seva protecció enfront d’incendis.
De manera similar, la normativa internacional vigent en matèria de seguretat de naus i edificis industrials exigeix la protecció contra incendis de les estructures d’acer, tot i que es tracta d’un material incombustible. No obstant, això es deu al fet de que pot arribar a descompondre’s a temperatures molt elevades.
Així mateix, també obliga a ignifugar les bigues, ja que l’acció del foc pot arribar a deformar-les, disminuir la seva elasticitat i reduir la seva resistència a temperatures superiors als 500 °C.
Quina és la solució més eficaç per a la ignifugació de naus industrials?
En dissenyar un projecte d’ignifugació de naus industrials és important estudiar a fons les particularitats de l’espai en el qual s’aplicarà el tractament. En conseqüència, resulta convenient ponderar altres factors, com l’activitat professional que es vagi a desenvolupar en aquestes instal·lacions.
En qualsevol cas, la forma més efectiva d’aplicar aquesta mesura de PPCI és mitjançant el morter ignífug projectat. Està demostrat que aquest material t’ofereix un alt nivell de repulsió al foc. A més, aporta una gran resistència a la força que exerceix el doll d’aigua emprat per a l’extinció de les flames quan es produeix una emergència.
És el millor recurs al que pots acudir, tant per la seva confiabilitat com la facilitat d’aplicació. Els diferents morters ignífugs, dels quals ja t’hem parlat, es poden col·locar de manera manual o mecànica. Per això, s’empra una malla de protecció, que facilita la cohesió d’aquest morter amb l’estructura que pretenem protegir.
Aquests morters estan compostos per àrids lleugers, lligants hidràulics (vermiculita i perlita) i una fórmula especial que els confereix les propietats ignífugues que necessitem.
A més, hem d’afegir que no contenen substàncies nocives. Només desprenen vapor d’aigua durant la seva aplicació, per la qual cosa no són perillosos per a la teva salut. Això ve recollit en la normativa internacional UNEIX-ENV-13381-4:2005 per a la ignifugació de naus industrials.
Com triar als millors professionals especialitzats en la protecció passiva contra incendis?
Posar en marxa aquest procés requereix encertar en l’elecció dels millors professionals especialitzats en la protecció passiva contra incendis. A més del pressupost, hi ha altres factors rellevants a considerar, com l’experiència i la trajectòria, les referències d’altres clients i les garanties que s’ofereixen.
Per tant, abans de prendre una decisió definitiva has de fer-te algunes preguntes. Entre elles, si l’empresa empra materials de qualitat o està actualitzada en les últimes tecnologies d’ignifugació. Així mateix, estudiar si compta amb un equip de professionals qualificats i t’ofereix un servei complet, on s’incloguin proves i manteniment regulars.
En Ignifugacions Generals estem especialitzats en protecció passiva contra incendis. No dubtis a consultar-nos si necessites posar en marxa un pla d’ignifugació de naus industrials. Estarem encantats d’atendre les teves necessitats!
Buscar
Últimes notícies
- La prevenció d’incendis i les mesures de PPCI 9 de desembre de 2024
- Insuflar cel·lulosa per a aïllar envolupants. Coneix aquesta tècnica. 25 de novembre de 2024
- El manteniment d’estructures metàl·liques 12 de novembre de 2024